Μεταξύ ουρανού & γης….Ταξίδι στα Μετέωρα! - TravelStyle.gr

Τα Μετέωρα είναι το σηµείο εκείνο όπου ο άνθρωπος έρχεται σε απόλυτη επαφή µε το µεγαλείο της φύσης και µε ένα διαφορετικό επίπεδο ενέργειας, γνώσης, ιστορίας… ένα γεωλογικό θαύµα από εκείνα που όλοι κάποια στιγµή στη ζωή τους πρέπει να δουν απο κοντα!

Ο Oscar Wilde είχε πει «Η φύση µιµείται την τέχνη», λόγια που πανηγυρικά αποδεικνύει το τοπίο των Μετεώρων. Ανάµεσα στην Πίνδο και τα Χάσια, 3,5 χλµ. πάνω από την πόλη της Καλαµπάκας, δεσπόζουν τα Μετέωρα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόµενο, ένας εµβληµατικός συνδυασµός από τεράστιους σκοτεινόχρωµους κάθετους βράχους από ψαµµίτη που στο πρώτο µόλις αντίκρυσµά τους θα νιώσετε δέος και ίσως να τους «µπερδέψετε» µε γλυπτά! Γλυπτά που µε απεριόριστη δεξιότητα φιλοτέχνησε η φύση… Και πάνω τους τα πιο ξακουστά µοναστήρια. Οι βράχοι αυτοί σχηµατίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατ. χρόνια. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισµοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σηµερινό τους σχήµα.
Αν και η δηµιουργία του τοπίου κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόµη ξεκάθαρα ερµηνευθεί, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως ούτε η ελληνική µυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στο µέρος αυτό!

Το σίγουρο είναι ότι δεν µετρούν τυχαία κάθε χρόνο περισσότερους από 2 εκατ. επισκέπτες. Πόλος έλξης δηλαδή των απανταχού ταξιδιωτών… τη στιγµή όµως που δυστυχώς µεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν τα έχει ακόµα επισκεφτεί!

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι τόσο ο Δήμος όσο και ιδιωτικοί φορείς δραστηριοποιούνται έντονα στην πόλη, προκειμένου να διευρυνθούν και να καλυτερέψουν οι υπηρεσίες και παροχές για τους εκατομμύρια επισκέπτες της Καλαμπάκας. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις είναι το πρωτοπόρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών γραφείο ενημέρωσης τουρισμού, Infotourist στην πλατεία Δημαρχείου. Είναι δωρεά της Μονής Αγίου Στεφάνου και δεν είναι απλά μια υπηρεσία ενημέρωσης των επισκεπτών, αλλά ένα πρότυπο γραφείο τουρισμού άριστα οργανωμένο. Οθόνες αφής σε 3 γλώσσες, ψηφιακές εντυπωσιακές φωτογραφίες, πληρέστατοι ενημερωτικοί έντυποι οδηγοί (επίσης σε 3 γλώσσες), άμεση συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς εναλλακτικού τουρισμού, καταρτισμένοι και ευγενέστατοι υπάλληλοι που εξυπηρετούν άριστα χιλιάδες κόσμου κάθε μήνα, είναι ανάμεσα στις υπηρεσίες του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Κατερίνα Ρίγκου εδώ

Pin It