Το Autotriti ταξιδεύει στα μονοπάτια του ουρανού και προτείνει τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα ως προορισμό για το Πάσχα 2017

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Μετέωρα: Στα μονοπάτια του ουρανού», το Autotriti προτείνει τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα ως προορισμό για το Πάσχα 2017.

Γράφει σχετικά:

Τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων, τα παμπάλαια μοναστήρια, τα κορφοβούνια της Πίνδου που αγκαλιάζουν από παντού τον τόπο, διαμορφώνουν ένα αλλόκοτο, μα υπέροχο σκηνικό που σίγουρα αξίζει να το ζήσετε.

Την μακρινή εποχή των γεωλογικών ανακατατάξεων του φλοιού της γης, τα Μετέωρα ήταν μικρά ξερονήσια μιας ρηχής θάλασσας που κάλυπτε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από την περιοχή και να μη μείνεις εντυπωσιασμένος από τους θεόρατους αυτούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Στα Μετέωρα, στο Καστράκι και στην Καλαμπάκα θα έρθεις και θα ξανάρθεις πολλές φορές, μα όλες θα είναι το ίδιο μαγευτικές σαν την πρώτη σου.

Περιηγηθείτε στις  παλιές συνοικίες του Πλατάνου, του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, του Σωποτού και ανακαλύψτε εικόνες μοναδικές που αντέχουν ακόμα στο χρόνο. Αναζητήστε   τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (11ος αιώνας) και   τη σχολή ξυλογλυπτικής, τη μοναδική του είδους σε όλη την Ελλάδα.  Η Καλαμπάκα είναι ένας ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένας στενός ασφάλτινος δρόμος που ξεκινά χαμηλά από το Καστράκι ανηφορίζει ανάμεσα στα βράχια μέχρι τα μοναστήρια. Για να πραγματοποιήσετε τον γύρο των Μετεώρων θα χρειαστεί να διανύσετε συνολικά, περίπου είκοσι χιλιόμετρα με αρχή και τέλος την Καλαμπάκα.  Σε πολλά σημεία της διαδρομής η θέα προς την πόλη της Καλαμπάκας και τα κορφοβούνια της Πίνδου, είναι αφοπλιστική.

Οι πρώτες σκήτες, στήθηκαν ψηλά από το έδαφος μέσα στις σχισμές των βράχων, κάπου εκεί στον 12ο αιώνα. Αργότερα κτίστηκαν τα μοναστήρια και σιγά­ σιγά άρχισαν να οργανώνονται οι μοναστικές κοινότητες που έφτασαν μέχρι τον 14ο αιώνα, στις 24 τον αριθμό. Όμως η ακμή των Μετεώρων και του μοναχισμού κορυφώθηκε μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα. Τα πρώτα σημάδια της παρακμής φάνηκαν τέσσερις αιώνες μετά -στις αρχές του 20ου- όμως η γερμανοϊταλική κατοχή και ο εμφύλιος έδωσαν το τελειωτικό κτύπημα. Τα μοναστήρια, το ένα μετά το άλλο, άρχισαν να κλείνουν για να φτάσουμε στις μέρες μας, όπου μόνο έξι από αυτά λειτουργούν ακόμη. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».       

Πληροφορίες για τα Μοναστήρια:

- Η μονή Μεταμορφώσεως ή Μεγάλο Μετέωρο ( τηλ. 24320 22278), ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Αθανάσιο Κοινοβίτη ή αλλιώς Μετεωρίτη.

- Η μονή του Αγ. Νικολάου Αναπαυσά (τηλ. 24320 22375) έχει αγιογραφηθεί από τον σημαντικότερο αγιογράφο της Κρητικής Σχολής Θεοφάνους (16ος αι).

- Η μονή Βαρλαάμ (τηλ. 24320 22277) κτίσθηκε το 1517 στην κορφή ενός βράχου 373 μέτρων ύψους.

- Οι μονές Ρουσανού (τηλ. 24320 22649), κτίσμα του 1288 και του Αγίου Στεφάνου (τηλ. 24320 22279) του 1192 είναι τα μοναδικά γυναικεία μοναστήρια των Μετεώρων.

- Στη μονή Αγ. Τριάδας (τηλ. 24320 22220) θα πάτε ανεβαίνοντας 140 σκαλοπάτια.

Το επιβλητικό βράχινο σύμπλεγμα αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης και κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες αθλητές του είδους. Επιπλέον τα βράχια των Μετεώρων διατρέχουν πολλά και σημαδευμένα μονοπάτια.

Εφορμώντας από το Καστράκι αναζητήστε το μονοπάτι που οδηγεί στην άγνωστη μονή  Υπαπαντής. Ευχάριστο και εύκολο  είναι το μονοπάτι από την παλιά συνοικία του Καστρακίου  προς τη βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη θέση «Αδράχτι». Αξιόλογη  είναι  η πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από την Καλαμπάκα και οδηγεί στη μονή Ρουσάνου.

Η ευρύτερη περιοχή:

- Το σπήλαιο της Θεόπετρας όπου υπάρχει προϊστορική κατοίκηση.

- Γεφύρι Σαρακήνας κτίσθηκε το 1520,  θα το δείτε στις όχθες του Πηνειού

- Διαδρομή προς Βλαχάβα (13χλμ.) με απίθανη θεα στα κορφοβούνια της Πίνδου.

- Σκήτες μοναχών, βρίσκονται στο Καστράκι φωλιασμένες στην κόψη καθέτου βράχου

- Το έθιμο του Αι Γιώργη του Μαντηλαρά, την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου οι κάτοικοι του Καστρακίου αναρριχούνται στο εκκλησάκι για να κρεμάσουν ένα μαντήλι στο προαύλιο του ναού.

 

Pin It