Οδοιπορικό της ισπανικής εφημερίδας El Mundo στα Βαλκάνια, που καταλήγει στα Μετέωρα

Στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα της η εφημερίδα El Mundo, μία από τις μεγαλύτερες, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρο τον ισπανόφωνο κόσμο, είχε ένα οδοιπορικό στα δυτικά Βαλκάνια, ξεκινώντας από το Μαυροβούνιο (είναι αλήθεια ότι ορισμένες από τις χώρες της περιοχής δεν είναι και οι πλουσιότερες ή πιο ανεπτυγμένες της Ευρώπης, κάτι που διαπίστωσαν και οι συντάκτες του άρθρου σε διάφορα περιστατικά που περιγράφουν) και καταλήγοντας στην Ελλάδα.

«… Επιτέλους φτάσαμε στην Αρχαία Ελλάδα (χρησιμοποιεί το “Helénica ” όχι το “Grecia”, αυτό κάνουν γενικά οι ξένοι για κάτι που θαυμάζουν στην Ελλάδα), σ’ ένα μέρος με μοναστήρια που υψώνονται προς τον ουρανό. Ονομάζεται «Μετέωρα» αλλά θα έπρεπε να ονομάζεται «Αδύνατον».

Ο κόσμος εδώ είναι συμπαθητικός. Η φυσική διάβρωση διαμόρφωσε γιγαντιαίους βράχους και οι άνθρωποι αναρριχήθηκαν πάνω τους για να χτίσουν πνευματικά καταφύγια που θα τους απομόνωναν απ’ τον υπόλοιπο κόσμο.

Τον 10ο αι. έφτασαν εδώ οι πρώτοι αναχωρητές, που κατοίκησαν σε σπηλιές κυρίως, και τον 14ο αι., υπό την οθωμανική πίεση, κάποιοι μοναχοί, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αθανάσιου του Μετεωρίτη, άρχισαν να χτίζουν εκεί μοναστήρια για να πλησιάσουν τον Θεό και να απομακρυνθούν απ’ τον άνθρωπο.

Διάλεξαν εκείνο το μέρος γιατί έμοιαζε πως ως και ο Θεός είχε ξεχάσει πως υπήρχε.

Με τον καιρό τα μοναστήρια έφτασαν να γίνουν 24 αλλά πολλά από αυτά τα πανέμορφα μοναστήρια καταστράφηκαν ανά τους αιώνες, άλλα από τις συγκρούσεις που έφεραν οι εξεγέρσεις των χριστιανών εναντίον των μουσουλμάνων κατακτητών και άλλα κατά τον ΙΙ παγκόσμιο πόλεμο, καταλήγει η El Mundo σ’ αυτήν τη μικρή αλλά διαφωτιστική, ιδίως προς τους ξένους, επισκόπηση της Ιστορίας των Μετεώρων.

Pin It