Το blog Turismo y Tiempo Libre γράφει για τα Μετέωρα

Το μπλογκ Tourismo y Tiempo Libre (Τουρισμός και Ελεύθερος Χρόνος) ασχολείται, το λέει και τ’ όνομά του, με θέματα τουρισμού και περιγράφει μερικά από τα πιο αξιόλογα και γνωστά παγκοσμίως μέρη και μνημεία, τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αν κρίνουμε απ’ το γεγονός ότι η λίστα των τοποθεσιών που παρουσιάζει είναι μάλλον περιορισμένη αλλά εντούτοις έχει ένα μεγάλο άρθρο για τα Μετέωρα, αυτά πρέπει να είναι πολύ γνωστά παγκοσμίως.

«Κάπου 350 χλμ βόρεια από την Αθήνα, στην περιοχή της Θεσσαλίας, υψώνονται τα μοναστήρια των Μετεώρων», αρχίζει το άρθρο.

«Από το 1988 έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Κληρονομιά και είναι χτισμένα πάνω σε εντυπωσιακές μάζες πέτρας, σχηματισμένες απ’ τη διάβρωση. Μερικά από τα μοναστήρια είναι χτισμένα σε ύψος 600 μ. και κατοικούνται απ’ τον 14ο αι.

Η περιοχή εδώ ήταν το δέλτα ενός πολύ μεγάλου ποταμού, καθώς η Θεσσαλία ήταν θάλασσα τότε. Όταν ο ποταμός αυτός βρήκε μια νέα διέξοδο προς τη θάλασσα του Αιγαίου (όπου αποτραβήχθηκαν και τα νερά της λίμνης) γεννήθηκε αυτό το τοπίο από τη διάβρωση των βράχων και φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί.

Οι πρώτοι μοναχοί κατοίκησαν τα μοναστήρια τον 14ο αι. για να έρθουν πιο κοντά στον Δημιουργό, αλλά και γιατί αυτά πρόσφεραν ασφάλεια, καθώς κανένας δεν μπορούσε να ανέβει εκεί χωρίς άδεια.
Δυστυχώς πολλά από τα μοναστήρια καταστράφηκαν κατά τον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καθώς ήταν καταφύγιο ανδρών της ελληνικής Αντίστασης, με αποτέλεσμα μόνο έξι από αυτά να λειτουργούν σήμερα», συνεχίζει το άρθρο.

Και κλείνει με μερικές πρακτικές συμβουλές:

«Βάση για μια τουριστική εξόρμηση είναι συνήθως η κοντινή πόλη της Καλαμπάκας. Μια κυκλική εκδρομή 17 χλμ περίπου, επιτρέπει σε κάποιον να επισκεφτεί όλα τα μοναστήρια που λειτουργούν.
Το κλίμα στην περιοχή είναι υγρό και κρύο από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο ενώ τα καλοκαίρια είναι ζεστά.

Οι καλύτερες εποχές για μία επίσκεψη είναι τέλη Γενάρη-αρχές Φλεβάρη, στις «Παραδεισένιες» (Αλκυονίδες;) μέρες στην Ελλάδα, μια περίοδος με καλό καιρό μέσα στον χειμώνα ή τον Απρίλη, για να χαρείτε τον ανοιξιάτικο ήλιο, τα λουλούδια και την ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα», καταλήγει.

Pin It