«Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου», άρθρο του in2life

Είχαμε αναφερθεί στο in2life πριν κάμποσο καιρό, όταν γράφαμε για το άρθρο του «Μετέωρα: Λίγο πιο κοντά στα ουράνια».

Δεν ήταν όμως το μόνο άρθρο αυτού του ηλεκτρονικού περιοδικού για τα Μετέωρα.

Στο άρθρο του, έστω και με τον κάπως υπερβολικό τίτλο, «Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου» αναφέρεται πάλι σ’ αυτόν τον μοναδικό τόπο.

«Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το δέος των Μετεώρων. Ούτε οι άπειρες φωτογραφίες που προφανώς έχεις δει πολύ πριν ανέβεις στα δυσθεώρητα ύψη τους, ούτε οι διηγήσεις που μπορεί να έχεις ακούσει, ούτε καν η εικόνα τους την πρώτη φορά που την αντικρίζεις από μακριά οδηγώντας προς την Καλαμπάκα. Αν από εκεί είναι μια φορά εντυπωσιακά, από κοντά είναι συγκλονιστικά.

Είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Τα δίχτυα και τα καλάθια που ανέβαζαν τους επισκέπτες στις μονές των βράχων στις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ στα 70s είναι πια παρελθόν (χρησιμοποιούνται, για την ακρίβεια, μόνο για να μεταφέρουν προμήθειες και αντικείμενα).

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανεβαίνει κανονικότατα – έστω, με κάμποσες στροφές – μέχρι καθεμιά από τις έξι μονές που είναι σήμερα επισκέψιμες».

Συνεχίζει και καταλήγει γράφοντας για τα μονοπάτια των Μετεώρων: «Προτείνουμε για να εκτιμήσετε καλύτερα το ειδυλλιακό τοπίο και να ανακαλύψετε το πραγματικό μεγαλείο των Μετεώρων, να κάνετε τη διαδρομή με τα πόδια: Ξεκινώντας από το Καστράκι, θα χρειαστείτε περί τις 4-5 ώρες για να ακολουθήσετε την καταπληκτική διαδρομή που ελίσσεται ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, πάνω σε στρωμένα με χρυσοκόκκινα φύλλα, πλάι σε μεγάλα λουλουδιασμένα πλατώματα με θέα που κόβει την ανάσα.

Η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για τους πιο αγύμναστους (και για οικογένειες με πιτσιρίκια) καθότι δεν έχει μεγάλες ή απότομες ανηφόρες, πράγμα απορίας άξιο, τη στιγμή που καταλήγεις λίγο λαχανιασμένος στο πρώτο μοναστήρι να αγναντεύεις κάτω το Καστράκι και να αναρωτιέσαι πότε ανέβηκες όλο αυτό το υψόμετρο».

Pin It