Τα Μετέωρα στη σελίδα ODD CITIES ως ένα πολύ ενδιαφέρον και παράξενο μέρος του κόσμου

“Odd cities” σημαίνει στ’ αγγλικά «Παράξενες πόλεις» και αυτός είναι ο τίτλος μιας ιστοσελίδας που παρουσιάζει παράξενα μέρη ανά τον κόσμο.

Όχι όμως μόνο παράξενα. Παρουσιάζει και τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα μέρη παντού στον κόσμο. Και φυσικά από μια τέτοια ιστοσελίδα δεν θα μπορούσαν να λείψουν άρθρα σχετικά με τα Μετέωρα. Αντιγράφουμε απ’ τα αγγλικά λοιπόν:

«Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι ένα κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού, στον βορρά της Ελλάδας, κοντά στην πόλη της Καλαμπάκας. Αυτά τα μοναστήρια, χτισμένα στις κορυφές τεράστιων γκρίζων βράχων, σμιλευμένων από τη διάβρωση χιλιετιών, είναι γνωστά ως «Μετέωρα».

Η τοποθεσία έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO από το 1988.

Τα πρώτα ερημητήρια δημιουργήθηκαν εκεί τον 11ο αι., αν και αναφέρεται τουλάχιστον μια εγκατάσταση ήδη πριν τον 10ο αι.
Με τον καιρό αυτά τα ερημητήρια αναπτύχθηκαν σε μία οργανωμένη κοινότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα και τους κανόνες του Αγίου Όρους, και σχημάτισαν τη Μονή της Δούπιανης.

Ορόσημο για τα Μετέωρα είναι η άφιξη του Αθανάσιου του Μετεωρίτη από το Άγιο Όρος το 1344.
Αυτός οργάνωσε τον μοναχικό βίο στην περιοχή και μαζί τον πνευματικό του «μέντορα» Γρηγόριο και άλλους 14 μοναχούς, θεμελίωσε τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου.

Κατά τον 14ο αι. χτίστηκαν και άλλα μοναστήρια στα Μετέωρα και γενικά ο 14ος αι. θεωρείται η Χρυσή Εποχή των Μετεώρων που είχαν, μεταξύ άλλων, και την υποστήριξη ισχυρών ηγεμόνων της εποχής».

Pin It