Άρθρο του Atlas Obscura για τα μονοπάτια των Μετεώρων

Το Atlas Obscura, αυτός ο οδηγός για τα πιο περίεργα και θαυμαστά μέρη του κόσμου, δεν αρκέστηκε στην αναπαραγωγή πληροφοριών για τα Μετέωρα (στη δημιουργία ενός τυπικού άρθρου δηλαδή) αλλά έστειλε και έναν συνεργάτη του επιτόπου ώστε να γράψει από «πρώτο χέρι» για αυτό το θαυμαστό μέρος.

Ο συνεργάτης του (που πληροφοριακά λεγόταν Chris Staring) προτίμησε, κατά βάση, να εξερευνήσει τα Μετέωρα πεζοπορώντας μέσα από μονοπάτια και όχι επισκεπτόμενος τις Μονές από τον δρόμο με ένα όχημα.

«Άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή, συνήθως ακούγοντας για τα Μετέωρα από κάποιον στην Αθήνα ή από περιέργεια, έχοντας δει φωτογραφίες των μοναστηριών προηγουμένως.

Μένουν συνήθως μια μέρα, αλλά εγώ ήμουν τυχερός γιατί είχα τρεις μέρες στη διάθεσή μου και έτσι, έχοντας σαν βάση μου την πόλη της Καλαμπάκας, μπόρεσα να εξερευνήσω καλύτερα αυτό το μαγικό μέρος που πέρα απ’ τα δεδομένα έξι μοναστήρια των Μετεώρων που λειτουργούν ακόμα, έχει πολλά κρυμμένα μυστικά, πανέμορφα μονοπάτια, ερείπια, εγκαταλελειμμένα μοναστήρια και κρυμμένους ναΐσκους», συνεχίζει ο απεσταλμένος του Atlas Obscura, που στη συνέχεια του άρθρου περιγράφει τις εμπειρίες από όσα είδε στην περιοχή έξω από τις συνηθισμένες τουριστικές διαδρομές.

«Καταρχάς, ένας μικρός λατρευτικός χώρος (να μην τον πούμε ναΐσκο) υπάρχει στον Βράχο του Αγίου Πνεύματος. Ο δρόμος για τον Βράχο αυτόν είναι ένα μονοπάτι, που ξεκινάει απ’ το Καστράκι. Απαιτεί λίγη προσπάθεια ν’ ανέβεις αλλά η θέα από κει σε αποζημιώνει.

Από κει μπορείς να δεις και τον Βράχο της «Καμπάνας» ΒΔ. Χαμηλά στον Βράχο αυτόν υπάρχουν τα ερείπια μιας ανθρώπινης κατασκευής, σαν αγροικία.

Υπάρχουν επίσης και αρκετές σπηλιές στην περιοχή. Άλλες απαιτούν αναρρίχηση και άλλες είναι εύκολα προσβάσιμες.

Εάν ο καιρός είναι καλός, αξίζει να βρεις ένα καλό σημείο και να δεις από κει το ηλιοβασίλεμα. Ένα τέτοιο σημείο είναι ανατολικά της Μονής Ρουσάνου, στο πάνω μέρος του δρόμου.

Και αν είστε αρκετά τολμηροί, ένα άλλο σημείο με καταπληκτική θέα της Καλαμπάκας βρίσκεται ανατολικά της Μονής Αγίας Τριάδας. Απλά αν πρόκειται να δείτε το ηλιοβασίλεμα εκεί, σιγουρευθείτε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος με φως της ημέρας για την επιστροφή.

Ένα άλλο μονοπάτι που συνιστώ, ξεκινάει κοντά στα «Αμπάρια», στο Καστράκι, και βγάζει στον Βράχο «Πυξάρι».

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή γιατί μπορείς να δεις ερημητήρια, ναΐσκους και σπηλιές με παμπάλαιους λατρευτικούς χώρους.

Αν συνεχίσετε αυτό το μονοπάτι, θα βγείτε στην κοιλάδα πίσω από τους Βράχους «Πυξάρι» και «Αϊά» και τελικά θα καταλήξετε στη «Ρόκα».
Από εκεί ξεκινούν πολλά άλλα μονοπάτια αλλά δυστυχώς χωρίς ορειβατικό εξοπλισμό δεν θα μπορέσετε να ανεβείτε τους Βράχους «Αϊά» «Άλυσσος» και «Μόδεστος» και να δείτε εκεί τα ερείπια παλιών μοναστηριών», καταλήγει το Atlas Obscura (ο Chris Staring δηλαδή).

Η κατακλείδα όλων αυτών είναι πως τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σ’ αυτόν τον μαγικό τόπο που λέγεται Μετέωρα δεν είναι αυτονόητα, ούτε και «φαίνονται» ακολουθώντας την πεπατημένη.

Και σίγουρα μια μέρα δεν είναι αρκετή για να τα ανακαλύψεις.

Pin It