Άρθρο του Atlas Obscura με τίτλο «Μετέωρα: μοναστήρια σε πέτρινες κολώνες, κάποτε προσβάσιμα μόνο με σχοινιά»

«Ζούμε σε μία εποχή που τα πάντα φαίνεται να έχουν εξερευνηθεί, όλα είναι γνωστά και δεν φαίνεται πως υπάρχει κάτι νέο να βρεθεί.

Σε μια τέτοια εποχή, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δεις τον κόσμο από μια άλλη, διαφορετική οπτική, και εμείς χαιρόμαστε που αυτό κάνουμε…».

Μ’ αυτό τον τρόπο αυτοπαρουσιάζεται το Atlas Obscura, ένας οδηγός για τα πιο θαυμαστά και περίεργα μέρη του κόσμου.

Σαν ένα θαυμαστό μέρος του κόσμου παρουσιάζει και τα Μετέωρα, σε ένα άρθρο που έχει τίτλο «Μετέωρα: μοναστήρια σε πέτρινες κολώνες, κάποτε προσβάσιμα μόνο με σχοινιά».

Βέβαια, εντυπωσιαζόμενο προφανώς απ’ το μέρος, δεν εξαντλεί την ενασχόλησή του με τα Μετέωρα μόνο σ’ αυτό το άρθρο-παρουσίαση. Στέλνει και ανταποκριτή του στα Μετέωρα για να περιγράψει από κοντά αυτόν τον «αιωρούμενο κόσμο», αλλά αυτό δεν είναι της στιγμής να το δούμε.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παράδοση στο να επιλέγει θεαματικά μέρη για τα θρησκευτικά της μνημεία και τα Μετέωρα δεν αποτελούν την εξαίρεση.

Ακόμα και δεν ήταν το δεύτερο σημαντικότερο, μετά τη μοναστική πολιτεία του Άθω, σύμπλεγμα μοναστηριών της Ελλάδας, θα ήταν ένα μέρος που θα προξενούσε δέος και σεβασμό.
Στους πρόποδες της Πίνδου και ατενίζοντας την πεδιάδα της Θεσσαλίας, τα Μετέωρα είναι ένα γεωλογικό θαύμα.

Ο άνεμος, το νερό και ακραίες θερμοκρασίες, διαμόρφωσαν αυτές τις γιγάντιες πέτρινες κολώνες, μερικές από τις οποίες έχουν ύψος εκατοντάδες μέτρα.

Το μέρος αυτό προσέλκυσε ερημίτες μοναχούς απ’ τον 11ο αι. αλλά τα μοναστήρια άνθισαν μετά την Οθωμανική κατάκτηση, αφού το μέρος αυτό αποτελούσε το τέλειο καταφύγιο για τους μοναχούς και το τέλειο μέρος για να χτιστεί ένα μοναστήρι.

Η πρόσβαση τότε γινόταν με ανεμόσκαλες ή μέσα σε ένα δίχτυ που ανελκυόταν σε κάθε Βράχο αλλά σήμερα υπάρχουν σκαλοπάτια σκαλισμένα στους βράχους που προσφέρουν μία ασφαλή και, κατά το δυνατόν, άνετη πρόσβαση…», καταλήγει το Atlas Obscura, το οποίο στη συνέχεια παραθέτει και μερικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του κάθε μοναστηριού.

Pin It