Άρθρο του Greek Voyager για την Καλαμπάκα

Εκτύπωση

Ο Greek Voyager δεν γράφει μόνο για τα Μετέωρα, γράφει και για την Καλαμπάκα.

Η Καλαμπάκα, αρχίζει, είναι η πύλη για τα Μετέωρα. Βρίσκεται βορειοδυτικά από τα Τρίκαλα, χτισμένη σε υψόμετρο 240 μ., στους πρόποδες των βράχων, κοντά στον Πηνειό ποταμό.

Είναι από παλιά σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος. Είναι, επίσης, η αφετηρία για διαδρομές σε πανέμορφα ορεινά τοπία, βόρεια στα Χάσια και δυτικά στη Νότια Πίνδο.

Είναι η συνέχεια της μεσαιωνικής πόλης Σταγοί, που αναφέρεται πρώτη φορά τον 9ο αι. Το όνομα Σταγοί εξακολουθεί να υπάρχει στον τίτλο της Μητρόπολης της περιοχής.

Στην βορειοανατολική πλευρά της πόλης, όπου απλώνεται η παλιά γραφική συνοικία Σοπωτός, κάτω από τη σκιά του βράχου της Αλύσσου αριστερά και του βράχου της Αγίας Τριάδας δεξιά, υπάρχει μία από τις ωραιότερες ελληνικές εκκλησίες, η Κοίμηση της Θεοτόκου, καθεδρικός ναός της μεσαιωνικής πόλης.
Η τέχνη της αγιογραφίας και της κατασκευής εικόνων είναι πολύ ανεπτυγμένη στην πόλη, αποτέλεσμα της μεγάλης επισκεψιμότητας των μοναστηριών των Μετεώρων. Λειτουργεί, επίσης, σχολή ξυλογλυπτικής και διακοσμητικής επίπλου.

Δύο χλμ βόρεια βρίσκεται το Καστράκι, ενωμένο με την Καλαμπάκα στη θέση Σταυρός. Είναι το πέρασμα για τα Μετέωρα, με τη δική του τουριστική υποδομή για διαμονή, φαγητό και εξυπηρέτηση.
Ένας από τους ωραίους περίπατους, που αρχίζουν από δω, είναι προς το παλιό Καστράκι, παραδοσιακό οικισμό με ωραία πέτρινα σπίτια. Στο δρόμο, δεξιά, είναι ο βράχος Αμπάρια. Εκεί υπάρχουν τα «Αμπάρια», σπηλιές χρήσιμες παλιά για τους κατοίκους ως αποθήκες.

Αυτά γράφει, περιληπτικά, ο Greek Voyager για την Καλαμπάκα και το Καστράκι και γενικά είναι από τα άρθρα (μαζί με όσα γράφει για τα Μετέωρα) που κάνουν όποιον το διαβάσει να ζηλεύει τους κατοίκους αυτής της πόλης.

01_GV-2.jpg 02_GV-2.jpg 03_GV-2.jpg