Άρθρο του Greek Voyager για τα Μετέωρα με τίτλο «Ένα Δάσος από Γλυπτά της Φύσης»

Ο Greek Voyager ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον κόσμο, συλλέγοντας εμπειρίες και παρατηρώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως γράφει το ίδιο το μέσο στη σελίδα του στο facebook.

Στέκεται πολύ στα Μετέωρα, ως ταξιδιωτικό προορισμό.
Το άρθρο του έχει τίτλο «Ένα Δάσος από Γλυπτά της Φύσης» και μάλιστα έχει υποενότητες με πληροφορίες για την περιοχή & τη διαμονή, τη δημιουργία των βράχων, την ακμή & παρακμή των μοναστηριών κ.λπ.

Πρόκειται, γράφει, για μία από τις πιο εντυπωσιακές και γοητευτικές περιοχές του κόσμου. Και όμως βρίσκεται κοντά μας, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλία!

Βράχοι ψηλοί και απότομοι σε έκταση 30 τ.χλμ. Ξεκομμένοι από τα γύρω βουνά, νοτισμένοι από την πρωινή ομίχλη, σμιλεμένοι από τον άνεμο. Ένα δάσος από γλυπτά της φύσης.

Πάνω σε κορυφές των βράχων μοναστήρια. Μια μοναστική πολιτεία με ιστορία πάνω από χίλια χρόνια.

Κατά την παράδοση οι πρώτοι ερημίτες ήρθαν τον 10ο αι. Πρώτος ασκητής θεωρείται ο Βαρνάβας, που ίδρυσε το 950–970 τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος.

Ακολούθησε το 1020 ο Κρητικός μοναχός Ανδρόνικος, που ίδρυσε το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης.

Το 1160 ιδρύθηκε η Σκήτη των Σταγών ή Δούπιανη.
Σταδιακά ιδρύθηκαν και άλλες σκήτες και στις αρχές του 12ου αι. είχε αναπτυχθεί μια μικρή κοινωνία από ερημίτες.

Κέντρο της λατρείας ήταν η μικρή εκκλησία της Θεοτόκου, το «Κυριακό» ή «Πρωτάτο», στα νότια του βράχου της Δούπιανης, που σώζεται ως τις μέρες μας.

Ο 14ος και ο 15ος αιώνας ήταν η περίοδος της ακμής του μοναχισμού στα Μετέωρα. Τα μοναστήρια έφτασαν τα 24 τότε.

Η παρακμή ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αι. εξαιτίας των επιδρομών ληστών. Το ένα μετά το άλλο τα μοναστήρια ερημώνονταν. Και όσα επέζησαν υπέστησαν πάλι καταστροφές κατά την επανάσταση του 1821 και τις εξεγέρσεις του 1854 και του 1878 στη Θεσσαλία.

Το θαυμαστό αυτό μέρος όμως εξακολουθεί να ελκύει και επισκέπτες έρχονται από παντού, όλες τις εποχές του χρόνου, για να θαυμάσουν το απαράμιλλο τοπίο που έχουν δημιουργήσει η φύση και ο άνθρωπος.

Τα Μετέωρα περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Ελληνική Πολιτεία έχει ανακηρύξει την περιοχή τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο.

Pin It