Μετέωρα: δύναμη μαγεία φύση!

Εκτύπωση

Τα Μετέωρα ίσως τα δημιούργησε η φύση για να δείξει στον άνθρωπο πως μπροστά της είμαστε όλοι μικροί και ασήμαντοι. Πως μόνο αυτή μεγαλουργεί και είναι ικανή να δημιουργήσει την ομορφιά, τη μαγεία, το απόλυτο και το απροσπέλαστο για τον άνθρωπο. Ίσως πάλι τα δημιούργησε για να μας υπενθυμίσει το σεβασμό που της πρέπει. Ποιος ξέρει; τα Μετέωρα πάντως είναι εκεί, σκαρφαλωμένα μεταξύ γης και ουρανού, τα ίδια μετέωρα και το ίδια γερά θεμελιωμένα στη γη, εκεί που απαντώνται ο άνθρωπος και ο Θεός. 

Τα Μετέωρα λοιπόν είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων βράχων από ψαμμίτη (ιζηματογενές πέτρωμα από κόκκους άμμου), μέσου υψομέτρου 313 μέτρα και υψώνονται στους πρόποδες της Πίνδου και των Χασίων. Στα πόδια των βράχων απλώνεται η πόλη της Καλαμπάκας. Σε μερικούς από τους βράχους είναι χτισμένα μοναστήρια και αυτό το μοναστηριακό συγκρότημα είναι το δεύτερο σημαντικότερο της Ελλάδας μετά το Άγιο Όρος. Στο παρελθόν τα μοναστήρια έφταναν τα 24. Σήμερα, λειτουργούν μόνο 6 και  από το 1988 συγκαταλέγονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σαν "διατηρητέο μνημείο της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα έχει 18 μνημεία σε αυτόν τον κατάλογο της UNESCO.  

Το ξέρατε ότι: τα Μετέωρα δεν αναφέρονται πουθενά στην Ελληνική Μυθολογία;

Δεν υπάρχει καμιά αναφορά των Αρχαίων Ελλήνων σε αυτό τον τόπο αλλά ούτε και καμία αναφορά από ξένους ιστορικούς

Είναι δηλαδή σαν να μην υπήρχαν και σίγουρα δεν είναι ένα μέρος που περνάει απαρατήρητο. Η περιοχή έχει ερευνηθεί από πολλούς γεωλόγους (Έλληνες και ξένους) αλλά ακόμη δεν έχει ερμηνευθεί ξεκάθαρα η δημιουργία αυτού του παράξενου τοπίου και να φανταστεί κανείς πως τα Μετέωρα έχουν απασχολήσει γεωλόγους και ιστορικούς σχεδόν χίλια χρόνια. Όπως επίσης δεν είναι γνωστό πότε εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι μοναχοί σε αυτό το απροσπέλαστο τοπίο. Υπάρχουν μαρτυρίες που θέλουν τους πρώτους μοναχούς να εγκαθίστανται στις σπηλιές των Μετεώρων από το 950 - 970 μ. Χ.  

Πρώτη στάση Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή αλλιώς Μεγάλο Μετέωρο το οποίο είναι το παλαιότερο και το σημαντικότερο από τα σωζόμενο μοναστήρια.

Για να ανέβεις το Μεγάλο Μετέωρο πρέπει να ανέβεις 300 σκαλιά αλλά δεν σε κουράζουν γιατί όσο ανεβαίνεις τόσο η θέα σε αποζημιώνει. Απέναντί σου βλέπεις σε όλη την ανάβαση την Ιερά Μονή Βαρλαάμ και μεγάλο μέρος της περιοχής των Μετεώρων.

Κατά την ανάβαση ενδιαφέρον έχει η σπηλιά - ασκητήριο του Οσίου Αθανασίου στα αριστερά μας.  Μέσα στο μοναστήρι που πραγματικά είναι μεγάλο, συναντάς το παλιό μαγειρείο του μοναστηριού με παραδοσιακά σκεύη και εστίες . Αξίζει να δει κανείς στο Μεγάλο Μετέωρο το οστεοφυλάκιο, τα χειρόγραφα που η παλαιότητα των βιβλίων προκαλεί δέος, την παλιά τράπεζα και σίγουρα θα πέσετε πάνω σε αυτή την τεράστια πλάκα ξύλου που οι μοναχοί χτυπούν για να καλέσουν τους άλλους μοναχούς σε προσευχή .

Επόμενη στάση Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή Μονή των Αγίων Πάντων η οποία πήρε το όνομά της από τον ασκητή Βαρλαάμ που ασκήτεψε στον βράχο το 1350.

Εδώ (μεταξύ άλλων) εντύπωση προκαλεί το βαρέλι νερού 12 τόνων που λειτουργούσε σαν δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού για να καλύψει τις ανάγκες των μοναχών. Επίσης εδώ θα βρείτε όπως και σε όλα τα μοναστήρια τον χώρο που παλαιότερα οι μοναχοί με ένα σκοινί σήκωναν καλάθια με τρόφιμα ή ακόμη και άλλους μοναχούς μέσα σε χοντρά δίχτυα μιας και ήταν ο μόνος τρόπος μετάβασης στις μονές αλλά και τροφοδοσίας.

Το ξέρατε ότι: ο κεντρικός ναός του μοναστηριού χτίστηκε μέσα σε 20 μέρες ενώ η μεταφορά των οικοδομικών υλικών διήρκεσε 22 χρόνια. 

Επόμενη στάση Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος.

Η περιοχή στην κορυφή του βράχου που βρίσκεται η Μονή είναι 6 στρέμματα. Εδώ η Μονή είναι μικρή, δεν υπάρχουν μουσεία αλλά οπωσδήποτε αξίζει να ανέβεις και να δεις την Καλαμπάκα να ξαπλώνει νωχελικά στα πόδια σου με την καλύτερη θέα προς την πόλη και τον κάμπο.

Αν σχεδιάζετε να πάτε στα Μετέωρα μαζί με τα παιδιά να θυμάστε:

  1. Να έχετε μαζί σας νερό και κάτι φαγώσιμο για τα παιδιά.
  2. Κατάλληλη εποχή για εκδρομή μαζί με τα παιδιά στα Μετέωρα είναι φθινόπωρο ή άνοιξη.
  3. Να έχετε ενημερωθεί από πριν για τα μοναστήρια που είναι ανοιχτά την ημέρα που θα τα επισκεφτείτε καθώς επίσης και για το ωράριό τους.

 

 

Πηγή Αρθρου : karudotsouflo.blogspot.com

 

Αγία-Τριάδα.JPG Αγία-Τριάδα_3.JPG Αγία-Τριάδα_4.JPG

Αγία_Τριάδα2.JPG Μεγάλο_Μετέωρο2.JPG Μεγάλο_Μετέωρο3.JPG

Μεγάλο_Μετέωρο5.JPG Μετέωρα-Καλαμπάκα.jpg Μετέωρα_3.JPG

Μετέωρα_4.JPG Μετέωρα_5.JPG Μετέωρα_6.JPG

Μονή-Βαρλαάμ_2.JPG Μονή_Βαρλαάμ2.JPG Μονή_Βαρλαάμ3.JPG

Μονή_Βαρλαάμ5.jpg