Ι.Μ. Ρουσάνου

Εκτύπωση

Καθηγουμένη Ι.Μ

Οσιωτάτη Μοναχή Φιλοθέη

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας

09:00 - 14:00

Καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας

09:00 - 17:00

Κάθε Τετάρτη Κλειστό

Επικοινωνία

Τηλέφωνο 24320-22649, Fax: 24320-22519

 

 

Βρίσκεται στο μέσο περίπου του δρόμου που ενώνει τις μονές των Μετεώρων, στην κορυφή ενός απομονωμένου επιβλητικού κατακόρυφου βράχου. Όλο το συγκρότημα αποτελείται από ένα τριώροφο, στο μεγαλύτερό του μέρος, κτίσμα που ισορροπεί επάνω στο στενό πλάτωμα και από μακριά μοιάζει να αποτελεί προέκταση του φυσικού βράχου.

Το μοναστήρι πήρε τη μορφή που έχει σήμερα στα μέσα του 16ου αι., αλλά ο στύλος – ο λίθος του Ρουσσάνου- είχε κατοικηθεί πολύ νωρίτερα. Αρχικά θα πρέπει να υπήρχε κάποιο κελί και αργότερα κτίσθηκε και ναός. Πότε όμως ανέβηκαν για πρώτη φορά μοναχοί στον βράχο, αν δηλαδή αυτό έγινε πριν από την ίδρυση της Σκήτης της Δούπιανης ή αργότερα, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Το μόνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι ο βράχος έχει κατοικηθεί πριν από τον 16ο αι., και ότι είχε πάρει το όνομα Ρουσσάνου, πιθανότατά από τον πρώτο οικιστή ή από τον κτίτορα του πρώτου ναού.

Τον 16ο αι., προφανώς η εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, όπως και το σημερινό καθολικό, βρισκόταν σε ερείπια και δύο αδέλφια από την Ήπειρο, ο Ιωάσαφ και ο Μάξιμος την ξαναέκτισαν και ταυτόχρονα ανακαίνισαν ολόκληρο το μοναστήρι και οργάνωσαν το κοινόβιο.

Από τον 19ο αι., η μονή βρίσκεται σε παρακμή. Στα τελευταία μάλιστα χρόνια υπήρχε  μια μόνο μοναχή και μετά το θάνατό της ολόκληρο το μοναστήρι περιέπεσε σε ερημητήριο για τους μοναχούς της μονής Βαρλαάμ. Σήμερα εκτός από τον εντυπωσιακό βράχο και τη λαμπρή θέα, το σημαντικότερο που έχει να δει κανείς στη μονή Ρουσάννου είναι το καθολικό και ιδιαίτερα οι τοιχογραφίες του.

Όλο το συγκρότημα έχει σχήμα μακρόστενο και αποτελείται από δύο άνισα τμήματα. Στα ανατολικά – μετά την είσοδο-  υπάρχουν δύο βοηθητικά δωμάτια, ακολουθεί ένας στενός ελεύθερος χώρος και στη συνέχεια είναι το κύριο τμήμα, στο οποίο βρίσκονται το καθολικό, το ισόγειο και οι όροφοι με τα κελιά και το αρχονταρίκι. 

Το καθολικό καταλαμβάνει την πιο επίκαιρη θέση στο νότιο μέρος του στενού βράχου και γύρω του διατάσσονται σε ύψος τα υπόλοιπα τμήματα της μονής. Όλοι αυτοί οι χώροι καλύπτονται με μία στέγη στο ύψος της στέγης του καθολικού και μόνο ο τρούλος που εξέχει προσδιορίζει από μακριά τη θέση του ναού και δείχνει ότι πρόκειται για ολόκληρο μοναστήρι.

Πηγές:

Ν. Νικονάνος, Μετέωρα, Τα Μοναστήρια και η Ιστορία τους, εκδ. Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, Αθήνα 2009.