Ι.Μ. Αγίας Τριάδος

Καθηγούμενος Ι.Μ

Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δομέτιος

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας

10:00 - 16:00

Καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας

9:00 - 17:00

Κάθε Πέμπτη Κλειστό

Επικοινωνία

Τηλέφωνο 24320-22220, Fax: 24320-77123

 

Ο βράχος της Αγίας Τριάδος, ψηλός, βαρύς και επιβλητικός με το ευρύχωρο πλάτωμα στην κορυφή του, τα μοναστηριακά κτίσματα και το μικρό κήπο αποτελεί το πιο γραφικό σύνολο των Μετεώρων.Το μοναστήρι σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον μοναχό Δομέτιο, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τον Δομέτιο και για την εποχή που έζησε. Τον 14ο αι., πάντως πρέπει να υπήρχε στον βράχο κάποιο κελί, το οποίο εξελίχθηκε τον 15ο αι. σε μονή.

Εξάλλου, μια εντοιχισμένη πλίνθος με τη χρονολογία 1476 στο νότιο εξωτερικό τοίχο του καθολικού, δίνει με πολύ πιθανότητα τον ακριβή χρόνο της ανέγερσης του ναού και ταυτόχρονα προσδιορίζει την εποχή που συγκροτήθηκε οργανωμένος ο μοναχικός βίος στον βράχο της Αγίας Τριάδος.

Από τα κτίσματα της μονής – δύο ναοί, Τράπεζα, πύργος για το βριζόνι, κελιά, βοηθητικοί χώροι, δεξαμενές- τα πιο ενδιαφέροντα είναι το καθολικό και το παρεκκλήσι του Προδρόμου. Τα κειμήλια, άλλοτε πολλά και αξιόλογα, λεηλατήθηκαν κατά την κατοχή. Οι εικόνες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στη μονή Βαρλαάμ και τα χειρόγραφα στο ίδιο πάλι μοναστήρι και στη μονή Αγίου Στεφάνου.

Πηγές:

Ν. Νικονάνος, Μετέωρα, Τα Μοναστήρια και η Ιστορία τους, εκδ. Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, Αθήνα 2009.

Pin It