Στέλιος Βαμβακάρης - Γεράσιμος Ανδρεάτος - Άννα Μπιθικώτση

Σάββατο 7 Ιουλίου - Αύλειος Χώρος ΚΕΓΕ - Ώρα 21:30

ANDREATOS VAMVAKARIS BITHIKOTSI 500

«Βαμβακάρης, Μπιθικώτσης … ο ρεμπέτης και ο σερ»

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ-ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

 

Την ιστορική πορεία & συνεργασία του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ζωντανεύουν επί σκηνής καταξιωμένοι ερμηνευτές, μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτικά σύνολα συστήνοντας μια υψηλής αισθητικής μουσικοθεατρική παράσταση.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης και η Άννα Μπιθικώτση, δυο «Ρομαντικοί παραβάτες» με αυστηρά δικό τους προσωπικό στυλ, με αγάπη και χρέος μεταλαμπαδεύουν την ιστορική πορεία που ένωσε τους μύθους γονείς τους. Οπτικοποιημένες περιπλανήσεις, δραματοποιημένες αφηγήσεις, τραγούδια αθάνατα του Ρεμπέτη Μάρκου, του σερ Μπιθι, του μοναδικού μεγάλου εν ζωή «ρεμπέτη του ντουνιά» Στέλιου Βαμβακάρη και ξεχωριστών καλεσμένων – έκπληξη, συνδέουν νοσταλγικά, εποχές, ήχους και συναισθήματα.

Η επίσημη φέτος ένταξη της μουσικής παράδοσης του Ρεμπέτικου στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την «Αϋλη Πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας, επισφραγίσει το δυναμικό χαρακτήρα του ρεμπέτικου και την εξέλιξή του, αναδεικνύοντας το ισχυρό σημείο αναφοράς για την συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των Ελλήνων.

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ

Στέλιος Βαμβακάρης, Γεράσιμος Ανδρεάτος,

Σωτήρης Δογάνης, Εβελίνα Αγγέλου, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

 

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ
Άννα Μπιθικώτση, συγγραφέας

Ελεάννα Φινοκαλιώτη, ηθοποιός

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Γιώργος Καραγιάννης, πιάνο-μαέστρος, Μιχάλης Δήμας μπουζούκι, Λευτέρης Κονσολάκης, μπουζούκι, Θανάσης Σοφράς, κοντραμπάσο, Βασίλης Κοιλάκος, κιθάρα, Γιάννης Νικολετόπουλος κρουστά

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άννα Μπιθικώτση
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Άρης Αναγνωστόπουλος-Βίκυ Παρασκευοπούλου
Σχεδιασμός ήχου: Παντελής Γιατζιτζόγλου
Επιμέλεια ηχητικής εγκατάστασης: Νάσος Κοτρίδης
Επιμέλεια προβολής video σπάνιου οπτικού υλικού από το  αρχείο του Στέλιου Βαμβακάρη
και της Άννας Μπιθικώτση: Μανώλης Τσότρος
Παραγωγή: Notebook - Άρης  Αναγνωστόπουλος

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΡΤ


ΔΟΜΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Δραματοποιημένες αφηγήσεις και τραγούδια αθάνατα ρεμπέτικα του Μάρκου θα ταξιδέψουν τον θεατή στη ζωή και το έργο του Βαμβακάρη, στη μεγάλη του συνάντηση και συνεργασία με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και όχι μόνο…. Περίτεχνα και ευρηματικά σε ένα πάζλ συναισθημάτων οπτικοποιημένες περιπλανήσεις  θα πλαισιώσουν το όλο δρώμενο.

Θα αποδοθούν από τους συντελεστές, μεταξύ αυτών, η θρυλική «Φραγκοσυριανή», «Όλοι ρεμπέτες του ντουνιά», «Τα δυο σου χέρια πήρανε» (οι βεργούλες), «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Θα' ρθω να σε ξυπνήσω», «Αντιλαλούν οι φυλακές» κ.α, ενώ από τα μεταπολεμικά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη που ερμήνευσε ο Μάρκος θα ακουστούν η « Δροσούλα», « Βάρκα γιαλό», « Κάποια μάνα αναστενάζει», «Τρέξε μάγκα να ρωτήσεις», «Να γιατί περνώ απ΄ τη γειτονία σου», «Ξημερώνει και βραδιάζει» κ.α.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Θα αποδοθούν από τους συντελεστές της παράστασης οι κλασικές λαϊκές επιτυχίες του ερμηνευτή και συνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση, που εμπνευστή τους είχαν τον μεγάλο δάσκαλο του Μάρκο Βαμβακάρη. Μεταξύ αυτών: «Τρελλοκόριτσο», «Σε τούτο το στενό» «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Ο κυρ Θάνος πέθανε», κ.α

 

Το αφιέρωμα στηρίζει τους σκοπούς και τις δράσεις του

ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ

 

Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΌΡΗ

 «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι ο μόνος που μπορεί να τραγουδήσει αληθινό ρεμπέτικο.

Ο μόνος δηλαδή που τραγούδησε τα τραγούδια μου μάγκικα,  όπως τα έγραψα». 

14 Ιανουαρίου1963

 

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΑΡΚΟ

«Ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι το δέντρο της λαϊκής μας μουσικής και όλοι οι άλλοι τα κλωνάρια, είναι ο μόνος από τους λαϊκούς συνθέτες που θα μείνει στους αιώνες».

8 Φεβρουαρίου 1972

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

Είναι επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών, όταν και ξεκίνησε στο πλευρό του πατέρα του, Μάρκου, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γ. Ζαμπέτας, η Κ. Γκρέυ, η Β. Μοσχολιού, Σ. Μπέλλου, ο Ν. Ξυλούρης, ο Γ. Νταλάρας.Είναι από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Έγραψε και συνεχίζει να γράφει τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.  Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσιάζει τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, αλλά και για θεατρικά έργα.

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Είναι συγγραφέας, στιχουργός, αρθρογράφος, παραγωγός μουσικών παραστάσεων , ιδρυτής και δημιουργός της Λαϊκής Ορχήστρας Μπιθικώτση. Μεγάλωσε αντί για παραμύθια με τα τραγούδια του πατέρα της Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Ως στιχουργός συνεργάστηκε με καταξιωμένους συνθέτες και ερμηνευτές.

Ως συγγραφέας έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Best seller έγιναν 4 βιβλία της τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 3 γλώσσες.

Δημιούργησε τη Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ».

Με μεγάλη επιτυχία  700 και πλέον μουσικές  παραστάσεις της με κορυφαίους ερμηνευτές  έχουν λάβει χώρα από το 2001 έως σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συμμετέχει  με Ελληνικές Χορωδίες σε παγκόσμια χορωδιακά Φεστιβάλ συνδέοντας τα τραγούδια τους με τα λογοτεχνικά της κείμενα τα οποία η ίδια αφηγείται.
Αρθρογραφεί στις εφημερίδες: HELLENIC NEWS OF AMERIKA και στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ «PRESS.GR»

Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα από Δήμους, Χορωδίες, Λιμενικές αρχές, Ιδρύματα, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Νέας Υόρκης, «HELLAS FM» και την UNESCO της οποίας είναι επίτιμο μέλος.

Τιμές εισιτηρίων:
  • 10 € - Προπώληση από 25 μέχρι 30 Ιουνίου
  • 12 € - Προπώληση μετά τις 30 Ιουνίου
  • 14 € - Στον χώρο της συναυλίας

 

vamvakaris bithikotsi banner

Pin It